Jód je pro tělo nepostradatelný a jeho nedostatek způsobuje zpomalení až opoždění tělesného i psychického vývoje. Je obsažen v různých potravinách, hlavně v jodové soli. Mezinárodní den jódu byl uznán na základě iniciativy Českého výboru UNICEF.
Klíčové vlastnosti jódu
Jód je nezbytný pro optimální tělesný a duševní vývoj. Hraje důležitou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy, které ovlivňují růst organismu, ale i funkci většiny dalších orgánů, včetně mozku, nervů, svalů či pohlavní soustavy. Jódové zásobení dětí a dospělých je u nás dobré, přesto je nutné na dostatečný příjem z potravy myslet.
Příznaky nedostatku jódu
Otoky očních víček
Změna kvality a padáním vlasů, jsou tvrdé a ježaté
Potíže s pletí
Zvýšená únava bez příčiny, tedy i po spánku a odpočinku
Zpomalené myšlení
Zhoršení paměti a soustředění
Zpomalením srdečního tepu
Zvýšením cholesterolu
Nárůst tělesné hmotnosti
Chudokrevnost
Oslabení imunity
Při snížení funkce štítné žlázy se žláza zvětšuje a vzniká tzv. struma
Bohaté zdroje jódu
Mořské ryby, plody a řasy typu Nori nebo Wakame cca 2x týdně
Mléko a mléčné výrobky
Košťálová zelenina po tepelné úpravě
Některé minerální vody
Období těhotenství a kojení
Jód si tělo nedokáže vytvořit. Až 70% těhotných a kojících žen má nedostatek jódu. U dítěte může být zpomalený vývoj mozku, srdce i kostí. IQ může být snížené až o 10 bodů. Optimální denní příjem jódu je 150 mikrogramů, což pokryje 5 gramů jódované kuchyňské soli. Mořská sůl má přirozeně asi poloviční množství jódu oproti té kamenné a obohacené jódem. V období těhotenství a kojení se má příjem jódu navýšit na 250 mikrogramů. Využít lze i léky na předpis nebo doplňky stravy, které je třeba užívat tak, aby nedošlo k překročení denní dávky 250 µg.
Nedostatek jódu škodí v každém životním období a může způsobit řadu zdravotních potíží. Problematika chorob z nedostatku jódu celosvětově patří k nejzávažnějším pandemiím. Postihuje prakticky všechny kontinenty včetně Evropy.